Nu e chiar ieftin să locuiești la țară: dacă te gândești că dai lovitura, habar n-ai pe ce lume trăiești. Bani grei „se toacă” și aici

de: Mădălina Bahrim
06 02. 2023

În actuala criză a costului vieții, tindem să credem că românii ce locuiesc în mediul rural nu resimt scumpirile și, în general, o duc mai ușor din perspectivă financiară, decât cei din marile orașe.

Ei bine, este și nu este chiar așa. E drept că e o diferență legată de costuri și, în general, de stilul de viață, doar că dacă îți închipui că e un adevărat chilipir să stai la sat, la țară, te înșeli amarnic.

Ba mai mult, mediul rural din România presupune cheltuieli mai mari decât în multe alte țări europene. Practic, e mai ieftin să te muți într-un sat din altă țară, decât în cele de la noi.

Nu e ieftin să trăiești la țară. Suntem în topul prețurilor mari din UE

Pentru a ne forma o imagine cât mai clară asupra acestei probleme, vom analiza împreună cele mai recente date oficiale pe care Eurostat le-a dat publicității.

Astfel, conform statisticii cel puțin, Grecia, Bulgaria și România au cele mai mari costuri legate de locuințe în mediul rural din Uniunea Europeană.

Povara costului legat de locuințe la țară este evaluată în Grecia la 22%, aceasta fiind cea mai usturătoare valoare înregistrată de vreun stat membru al comunității europene. Pe locul al doilea avem Bulgaria (13,3%). Clasamentul e completat, pe cea de-a treia poziție, de România, cu o povară evaluată la 10,8%.

Ei bine, există europeni care, la țară, se bucură de un nivel foarte redus de cheltuieli legate de locuință. Astfel, analiza Eurostat scoate la iveală faptul că cele mai scăzute niveluri ale poverii sunt înregistrate în Cipru (1,3%), Irlanda (1,6%) și Ungaria (2,2%).

Dacă tot discutăm despre cât de costisitor e să trăiești la țară, din perspectiva cheltuielilor gospodărești, să vedem ce se întâmplă cu toate costurile legate de locuințe în orașele europene. Cea mai mare povară a costurilor legate de locuințe în orașe a fost observată în Grecia (32,4%), Danemarca (21,9%) și Țările de Jos (15,3%).

În schimb, punctează Eurostat, povara e minima în Lituania (1,6%), Malta (2,9%) și Ungaria (3,1%). În România nivelul este de 4,7%.

Ce înțelegem din aceste date? Că oamenii resimt o povară mai mare legată de costurile cu locuința, dacă trăiesc în zonele rurale ale României, decât în orașe, deci viața la țară nu este nici pe departe atât de roz pe cât ne-o imaginăm unii dintre noi.